Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Il s' appelle... LACHAPELLE!


Το στιλ του είναι σουρεαλιστικό αλλά και ειρωνικό. Οι ζωηρόχρωμες φωτογραφίες του συχνά χαρακτηρίζονται μπαρόκ και υπερβολικές. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που δε διστάζουν να αποκαλέσουν τον David LaChapelle «Fellini της φωτογραφίας». 

Ο David LaChapelle είναι φωτογράφος και σκηνοθέτης, ο οποίος εργάζεται στους τομείς της μόδας, της διαφήμισης και της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και είναι γνωστός για το μοναδικό, σουρεαλιστικό, σεξουαλικό και συχνά χιουμοριστικό στιλ του. Η καριέρα του ως φωτογράφου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 στις γκαλερί της Νέας Υόρκης. Αφού αποφοίτησε απ’ την σχολή καλών τεχνών της βόρειας Καρολίνας, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε μέλος στο Art Student League και στη σχολή εικαστικών τεχνών. Με εκθέσεις στην 303 Gallery, στην Trabia McAffee και σε άλλες η δουλειά του  David LaChapelle τράβηξε την προσοχή του Andy Warhol και των εκδοτών του περιοδικού Interview, οι οποίοι του προσέφεραν την πρώτη του επαγγελματική φωτογραφική δουλειά. Ενόσω συνεργαζόταν με το περιοδικό  Interview, άρχισε αμέσως να φωτογραφίζει μερικά απ’ τα πιο διάσημα πρόσωπα της εποχής. Πολύ σύντομα οι φωτογραφίες του άρχισαν να εμφανίζονται σε κορυφαία έντυπα ανά τον κόσμο και έτσι δημιούργησε τις πιο αξιομνημόνευτες διαφημιστικές καμπάνιες της εποχής. Οι συγκλονιστικές εικόνες του εμφανίστηκαν μέσα και έξω απ’ τα εξώφυλλα περιοδικών όπως η ιταλική Vogue, η γαλλική Vogue, το Vanity Fair, GQ, Rolling Stone και i-D. Στη διάρκεια της εικοσάχρονης καριέρας του έχει φωτογραφίσει πολλές και ποικίλες προσωπικότητες όπως τη Madonna, την Elizabeth Taylor, τη LilKim, τον David Beckham, τη Hillary Clinton, τoν Muhammad Ali και πολλούς άλλους. 

Έργα και ημέρες                  
Αφού καθιερώθηκε ως κορυφαίος σύγχρονος φωτογράφος, ο David LaChapelle επεκτάθηκε και στη σκηνοθεσία μουσικών video, θεατρικών δρώμενων και σε ταινίες ντοκιμαντέρ. Έχει σκηνοθετήσει μουσικά video για καλλιτέχνες όπως η Christina Aguilera, η Jennifer Lopez, η Britney Spears και Moby. Επιπλέον, σκηνοθέτησε την παράσταση του Elton JohnThe Real Piano” και το show του καζίνο Caesars Palace το 2004, το οποίο συμπλήρωσε πέντε χρόνια συνεχών παραστάσεων στο Las Vegas. Το ζωηρό του ενδιαφέρον για τη σκηνοθεσία τον οδήγησε στη δημιουργία του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Krumped”, το οποίο βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Sundance και απ’ το οποίο προήλθε η ταινία “Rize” που προβλήθηκε παγκοσμίως το καλοκαίρι του 2005. Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και επιλέχτηκε να εγκαινιάσει το Tribeca Film Festival στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια ο David LaChapelle είναι σαν να γύρισε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, καθώς οι παγκοσμίου φήμης γκαλερί και μουσεία εκθέτουν τα έργα του. Το 2009, σε διάφορες εκθέσεις του σε μουσεία ανά τον κόσμο παρουσίασε την τελευταία του δουλειά, με την οποία «ξέφυγε εντελώς απ’ τα πλαίσια» δημιουργώντας τρισδιάστατες γλυπτές τοιχογραφίες. Επιπλέον, το 2010 χρησιμοποίησε τις ίδιες τις φωτογραφίες του, για να συνθέσει κολάζ. Αποδομώντας την εικόνα που είχε φωτογραφήσει δημιούργησε κάτι εντελώς καινούριο με τα κολάζ του. 

Fellini της φωτογραφίας
Τον έχουν αποκαλέσει “Fellini της φωτογραφίας”, καθώς η ικανότητα του να δημιουργεί υπερρεαλιστικές εικόνες χρησιμοποιώντας πλούσια και ζωηρά χρώματα καθιστά και τη δουλειά του άμεσα αναγνωρίσιμη και συχνά αντικείμενο μίμησης. Ο  David LaChapelle εξακολουθεί να αντλεί έμπνευση από παντού. Από την ιστορία της τέχνης, την κουλτούρα του δρόμου και τη ζούγκλα της Χαβάης κάνοντας συγχρόνως καταγραφή και αναπαραγωγή όλων των πτυχών της σημερινής pop αισθητικής. Είναι πολύ απλά ο μοναδικός φωτογράφος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, του οποίου η δουλειά έχει υπερβεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή την παρουσίαση της μόδας και των διασημοτήτων στα περιοδικά.. Έτσι, ο David LaChapelle συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αξιοσημείωτους σύγχρονους πρωτοπόρους καλλιτέχνες. 

Trivia που ίσως δε γνωρίζατε
  1. Ο David LaChapelle έχει σκηνοθετήσει τη διαφήμιση της Lavazza.
  2. Επίσης, σκηνοθέτησε το σουρεαλιστικό trailer της σειράς “Lost” και το trailer της σειράς “Desperate Housewives”.
  3. Σκηνοθέτησε το “Romeo and Juliet”, το διαφημιστικό για το H&M.
  4. Η πρώτη του φωτογραφία ήταν αυτή της μητέρας του σε οικογενειακές διακοπές στο Puerto Rico.
  5. Ήρωας και είδωλό του είναι ο Andy Warhol.
  6. Ο ίδιος ζει μόνιμα στη ζούγκλα της Χαβάης.
  7. «Υπάρχουν τρεις βασικές πτυχές  για την ισχυρή και ατομικιστική φωτογραφία του David LaChapelle: η αίσθηση του χιούμορ, η πολιτική συνείδηση και η κοινωνική ευαισθησία», είχε δηλώσει η επί σειρά ετών εκδότρια του περιοδικού Interview, Ingrid Sischy.  
  8. Μια απ’ τις πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες στη συλλογή του είναι μια γιγαντιαία φωτογραφία που απεικονίζει μια σύγχρονη εκδοχή του έργου του Μιχαήλ Αγγέλου με θέμα τον Βιβλικό Κατακλυσμό.
  9. Έχει βραβευτεί ως “Best New Photographer of the Year” δύο συνεχόμενες χρονιές, του έχουν απονείμει το MVPA Award και έχει τιμηθεί με το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ και του καλύτερου μουσικού video.
  10. Εκθέσεις των έργων του μπορεί κανείς να συναντήσει σε γκαλερί και μουσεία στη Νέα Υόρκη, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Άμστερνταμ, το Βέλγιο, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ και το Μεξικό.
 Βίκυ Κουλουρή 







(δημοσιεύτηκε στο περιοδικό adore το 2011)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου