Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

FASHION ICON ΕΤΩΝ... 90!

Αν και 90 ετών, η Iris Apfel επιβεβαιώνει ότι η ομορφιά και το στιλ δεν έχουν ηλικία. Σήμερα, στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής της, φορά το εκτυφλωτικό κόκκινο κραγιόν της, τα εκκεντρικά γυαλιά της και τα αμέτρητα χρωματιστά βραχιόλια της και δεν αρνείται να φωτογραφηθεί όποτε της ζητηθεί ως το απόλυτο fashion icon. 



Όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, η Iris εξοργιζόταν και ούρλιαζε δείχνοντας με το δάχτυλό της την κορδέλα που φορούσε στο κεφάλι της. “Δεν ταιριάζει! Δεν ταιριάζει με αυτά που φοράω”, φώναζε στη μητέρα της. Από πολύ μικρή ηλικία ήταν φανερό ότι η Iris είχε πάθος για τη μόδα και το στιλ και ότι δεν επρόκειτο να το εγκαταλείψει ποτέ. 86 χρόνια μετά, η Iris έχει μεταμορφώσει το προσωπικό της ντύσιμο σε επιστήμη και δεν έχει αφήσει την ηλικία της να επηρεάσει το μοναδικό και διαχρονικό στιλ της. Με τις κινέζικες vintage ρόμπες, την τεράστια ποικιλία από κοσμήματα που συλλέγει από τα ταξίδια της στην Ανατολή, και τα έντονα κραγιόν που προτιμά η Iris Apfel αποτελεί fashion icon. Το ντύσιμο γι’ αυτήν είναι μια μορφή της δημιουργικότητας που τη χαρακτηρίζει.

Σπάνιο πουλί
Η Iris αποτελεί μια εντυπωσιακή παρουσία στο χώρο της μόδας και της τέχνης. Ήταν, όμως, πριν επτά χρόνια που η Iris έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, όταν αποτέλεσε το θέμα μιας έκθεσης στο Metropolitan Museum of Art με τίτλο “Rara Avis”(σπάνιο πουλί): H Τολμηρή Iris Apfel”. Στην έκθεση παρουσιάζονταν δεκάδες ρούχα και εμφανίσεις της Iris δίνοντας έμφαση στα αγαπημένα της. Από τότε οι εφημερίδες και τα περιοδικά έκαναν λόγο για ένα style icon. Και σήμερα, σε μια εποχή που οι περισσότεροι συνομήλικοί της ξεκουράζονται, η ίδια δηλώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ πιο απασχολημένη. Αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο ενός ντοκιμαντέρ γυρισμένο για την Ιταλική Vogue , λανσάρισε μια σειρά από αξεσουάρ για το yoox.com και τώρα συνεργάζεται με τη MAC για την ολοκαίνουρια συλλογή μακιγιάζ αφιερωμένη αποκλειστικά στην ίδια. Η συλλογή περιλαμβάνει βερνίκια νυχιών, σκιές και κραγιόν εμπνευσμένα από τα πουλιά του παραδείσου και είναι αφιερωμένη στην πολύχρωμη ζωή της Apfel. Η ίδια ομολογεί: “Δεν ξέρω που βρίσκω τόση ενέργεια, αλλά προχωράω, προχωράω, προχωράω και όταν σταματώ, καταρρέω και πρέπει να επανασυναρμολογηθώ. Αλλά όταν το κάνω, το λατρεύω”. 


Mr. and Mrs. Apfel
Η «γηριατρική στάρλετ», όπως αποκαλεί τον εαυτό της, γεννήθηκε στην Astoria της Νέας Υόρκης. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εργάστηκε στο γυναικείο περιοδικό “Women’s Wear Daily”. Αργότερα, ασχολήθηκε με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και το 1948 παντρεύτηκε τον Carl Apfel, με τον οποίο παραμένουν παντρεμένοι μέχρι σήμερα. Το ζευγάρι Apfel δεν απέκτησε ποτέ παιδιά. Αντίθετα, και οι δύο αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να ταξιδεύουν και να συλλέγουν έργα τέχνης, ενώ έκαναν πολύ μεγάλες δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η Iris συνταξιοδοτήθηκε το 1992 , όταν πούλησε με τον άντρα της την επιχείρηση κλωστουφαντουργίας που είχαν ιδρύσει μαζί, την “Old World Weavers”. Στα έργα ανακαίνισης που είχαν αναλάβει τότε περιλαμβάνεται η δουλειά τους στο Λευκό Οίκο για εννέα προέδρους, από τον Truman μέχρι τον Clinton, ενώ στους πιστούς πελάτες τους συγκαταλέγονταν η Estee Lauder, η Jacqueline Onassis και η Greta Garbo. η Πάντως, η Iris εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συμβουλεύει και να δίνει διαλέξεις για το στιλ. 


Δια στόματος Iris Apfel
Όσον αφορά τα ρούχα, η Iris δεν ξεχωρίζει αυτά της υψηλής ραπτικής από αυτά που πωλούνται στα παζάρια. Η ίδια ψωνίζει από παζάρια και πάγκους και λατρεύει τις ευκαιρίες. Συνήθως βρίσκει ρούχα τόσο φθηνά που δεν μπαίνει καν στον κόπο να τα δοκιμάσει. “Τι στο καλό, αν δεν μου ταιριάζουν, θα τα κάνω μαξιλάρια”, δηλώνει η λάτρης της μόδας. Όσο για τη Lady Gaga δηλώνει: “Aχ, σας παρακαλώ! Είναι πολύ θεατρική και είμαι βέβαιη ότι είναι πολύ καλή σε αυτό που κάνει, αλλά το να την κάνεις fashion icon είναι γελοίο. Τέλος, η Iris νοσταλγεί το παρελθόν. “Θα ήθελα να ζω στο Βυζάντιο ή στο Παρίσι πριν από τον  Πρώτο Παγκόσμιο, όταν όλα ήταν τόσο δημιουργικά”, ομολογεί. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει συγκεντρωμένη στο μέλλον, εστιάζοντας σε αυτό που κάνει καλύτερα: να είναι ο εαυτός της.

Βίκυ Κουλουρή

(δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2012 του περιοδικού adore)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου