Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

JEANNE LANVIN: ΠΡΕΣΒΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ



 Παρέμενε πάντα διακριτική και απόμακρη έχοντας εμπιστοσύνη μόνο στον εαυτό της και στα όνειρά της. Αντιλήφθηκε αμέσως τις ανάγκες τις εποχής της και ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία. Κατάφερε, έτσι, να επιβάλλει τις ιδέες της για τη μόδα προτού καν η μόδα υπάρξει ως έννοια ξεδιπλώνοντας διαφορετικές κάθε φορά δημιουργικές ικανότητες.
Ο παλαιότερος γαλλικός οίκος μόδας ιδρύθηκε το 1889 από τη Jeanne Lanvin και τα κεντρικά του παραμένουν μέχρι σήμερα στην ίδια διεύθυνση:15-22 rue Faubourg Saint Honore. H Jeanne Lanvin υπήρξε μια απ’ τις σπουδαιότερες σχεδιάστριες μόδας με τη μεγαλύτερη επιρροή. Μεγαλύτερη και απ’ τα έντεκα αδέλφια της, η Lanvin ξεκίνησε φτιάχνοντας καπέλα και συνέχισε την πορεία της ως μοδίστρα στο Παρίσι. 
Από την παιδική ένδυση σε ολοκληρωμένες δημιουργίες
Καθώς ο 19ος αιώνας πλησίαζε στο τέλος του, η Jeanne Lanvin είχε μεγάλα σχέδια. Ενώ εργαζόταν είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται τη δημιουργία του δικού της οίκου μόδας. Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα το 1909. Ο ερχομός της κόρης της δεν την αποθάρρυνε, αλλά αντιθέτως τροφοδότησε τις φιλοδοξίες της. Ήταν τόσο όμορφα τα ρούχα που έφτιαχνε για την κόρη της  που τράβηξαν αμέσως την προσοχή ενός μεγάλου αριθμού γυναικών που ζητούσαν ακριβώς τα ίδια σχέδια και για τα παιδιά τους.  Δημιουργώντας ρούχα για την κόρη της ξεκίνησε, έτσι, την παιδική μόδα. Στη νέα της μπουτίκ στο Παρίσι σχεδίαζε πλέον ολοκληρωμένα σύνολα και για γυναίκες, οι οποίες άρχισαν να ζητούν παρόμοια με αυτά των παιδιών τους. Έτσι, η παιδική ένδυση αποτέλεσε την αφετηρία της έμπνευσής της και η ίδια έγινε αμέσως γνωστή για τα ασορτί χειροποίητα φορέματα «Μητέρα και Κόρη».
Επεκτείνοντας την αυτοκρατορία της
Η δημιουργία ρούχων δεν ήταν βέβαια αρκετή για τη Jeanne Lanvin, η οποία ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που είδε τη μόδα  ως τρόπο ζωής. Η ίδια είδε τις δημιουργίες της ως ένα μέρος ενός ευρύτερου πεδίου που περιελάμβανε τη διακόσμηση, τα αρώματα, τα εσώρουχα, την αθλητική ένδυση, τις γούνες και την αντρική ένδυση. Ωστόσο, η πιο σημαντική ήταν η δημιουργία του Lanvin Perfumes και το λανσάρισμα του αρώματος Arpege με την υπογραφή της. Η Jeanne Lanvin έδειχνε πάντα εξαιρετική ευαισθησία στο χρώμα εμπλουτίζοντας την παλέτα της με ιδιαίτερες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Στη Φλωρεντία καθηλώθηκε μπροστά σε μια τοιχογραφία του Fra Angelico. Οι εξαιρετικά έντονες αποχρώσεις του μπλε έγιναν από τότε η σκιά της. Το κύριο μέλημά της ήταν να δημιουργεί μοναδικά χρώματα, τα οποία και οδήγησαν στη δημιουργία του δικού της εργαστηρίου με χρώματα.
Βιβλιοθήκη υφασμάτων
Η Jeanne Lanvin ταξίδευε συχνά ανά τον κόσμο και συγκέντρωνε τις ανακαλύψεις της σε μια «βιβλιοθήκη υφασμάτων», εμπλουτισμένη με νέα μοτίβα και σχέδια. Έδειχνε ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό στα κινέζικα κεντήματα, και στην πλούσια κληρονομιά της Ιαπωνίας και της Περσίας. Όλα αυτά τα μετέφερε και τα ενσωμάτωνε στη σύγχρονη μόδα κοσμώντας μεγαλοπρεπώς τις δημιουργίες της με άφθονες κορδέλες, με βελούδινα μενταγιόν, πούλιες και μεταξωτά κεντήματα. Η συνεργασία της με πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς και σχεδιαστές ανέδειξε την προτίμησή για τις τέχνες. Για τη Jeanne Lanvin τέχνη και μόδα είναι ένα.  Από το 1909 μέχρι το θάνατό της το 1946 διηύθυνε σοφά την εταιρεία της αφήνοντας τίποτα και κανέναν να εμποδίσει τη μεγάλη της αγάπη για τη σύγχρονη τέχνη και τις διάφορες κουλτούρες του κόσμου. Το όραμά της και η αφοσίωσή της ακολούθησαν τον οίκο και κατά τον επόμενο αιώνα της ζωής του. Σήμερα, ο οίκος είναι ακριβώς αυτό που η Lanvin θα είχε τότε καταφέρει. 

Βίκυ Κουλουρή 

(δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού adore)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου