Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

TOM FORD: Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΙΛ


 Είναι κομψός, αλλά και εκκεντρικός. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Gucci , έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος στην πρώτη του κινηματογραφική ταινία και σήμερα εξακολουθεί να ενθουσιάζει με τις δημιουργίες του. Ο λόγος για το διακεκριμένο σχεδιαστή υψηλής ραπτικής, Tom Ford, οι απόψεις του οποίου και η αντίληψη περί αισθητικής αγγίζουν την τελειότητα. 

O Tom Ford γεννήθηκε στο Τέξας, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Μεξικό, αλλά κατέλειξε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ιστορία της τέχνης. Γρήγορα, όμως το ενδιαφέρον του στράφηκε στην υποκριτική και στη διαφήμιση. Κάποτε, μάλιστα, εργαζόταν για δώδεκα διαφημιστικές εταιρίες ταυτόχρονα! Στη συνέχεια ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο Parsons School of Design, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως ασκούμενος στο γραφείο τύπου της Chloe. Εκεί φανερώθηκε και η αγάπη του για τη μόδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ταλαντούχος σχεδιαστής βρέθηκε να εργάζεται σε γνωστές εταιρίες μόδας, όπως η Perry Ellis και η Cathy Hardwick.
Tom For(d) Gucci
Σταθμός στην καριέρα του και στη ζωή του υπήρξε η πρόσληψή του από τον οίκο Gucci. Εκεί ανέλαβε αρχικά τη θέση του επικεφαλή σχεδιαστή της γυναικείας κολεξιόν, ενώ αργότερα έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μιλάνο.Ο Ford κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να εκτοξεύσει την αξία του οίκου στα 3δις, καθιστώντας τον έναν από τους πιο δημοφιλείς οίκους στον κόσμο. Όταν ο όμιλος Gucci απέκτησε ένα σημαντικό ποσοστό του οίκου Yves Saint Laurent, ο Tom Ford ανέλαβε κι εκεί τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το 2004, αποχώρησε απ’ τον Gucci μετά από μια διαφωνία με τα στελέχη σχετικά με την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου.
Το βασίλειο Tom Ford
Αμέσως μετά, ο διάσημος σχεδιαστής ανακοίνωσε την ίδρυση του οίκου μόδας TOM FORD, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωμένη ανδρική και γυναικεία συλλογή, γυαλιά, καλλυντικά και αξεσουάρ. Ο Ford είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί τη δική του αυτοκρατορία στο χώρο της μόδας και της υψηλής ραπτικής με υψηλότατες μάλιστα αποδοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 ο Tom Ford βραβεύτηκε ως «Ο Σχεδιαστής της Χρονιάς».  Μετά την ίδρυση του οίκου του συνεργάστηκε με την εταιρεία καλλυντικών Estee Lauder και λανσάρισε το άρωμα Nude και μια σειρά καλλυντικών με το όνομα Tom Ford for Estee Lauder.
Μια πολύπλευρη προσωπικότητα



Πρόσφατα, ο σχεδιαστής λανσάρισε μια σειρά μακιγιάζ  Tom Ford αποτελούμενη από 130 προιόντα, κραγιόν, σκιές, μολύβια ματιών και φρυδιών, αλλά ο ίδιος εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον εαυτό του ως fashion designer. Παράλληλα, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη σκηνοθεσία ξεκινώντας με το έργο “A Single Man” που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε και η επιτυχία δεν άργησε να φανεί. Το κινηματογραφικό έργο έλαβε πολλά βραβεία και θετικές κριτικές. Ο Ford δεν άργησε ν’ ανοίξει το δικό του γραφείο παραγωγής ταινιών στο Λος Άντζελες,  ετοιμάζοντας τη δεύτερη ταινία του και υποστηρίζοντας πως « ο κινηματογράφος έχει διάρκεια, στοιχείο που στη μόδα δεν υπάρχει». 

Βίκυ Κουλουρή 

(δημοσιεύτηκε στο adore το 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου