Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

GIANNI VERSACE: Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ


Όταν ήταν εννέα ετών σχεδίασε το πρώτο του φόρεμα. Ο Gianni Versace έμεινε στην ιστορία της μόδας ως ένας καλλιτέχνης της haute-couture. Οι δημιουργίες του που λάμπουν από χρώμα , πολλές φορές χαρακτηρίστηκαν εκκεντρικές, ενίοτε προκλητικές, αλλά πάντοτε πολυτελείς. Όνειρό του ήταν ακριβώς αυτό: να προσφέρει στους πελάτες του έναν πολυτελή τρόπο ζωής. Τα κατάφερε;
Ο Gianni Versace γεννήθηκε στην Ιταλία, όπου και μεγάλωσε με το μεγαλύτερό του αδελφό Santo και την αδελφή του Donatella. Τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μόδας τα έκανε στο πλευρό της μητέρας του, η οποία ήταν μοδίστρα και πολύ συχνά τη βοηθούσε να βρει τις πέτρες με τις οποίες θα κοσμούσε τα φορέματά της. Από τα 18 του μάλιστα ξεκίνησε να δουλεύει στο ατελιέ της, όπου παρακολουθούσε όλα τα στάδια και τις διαδικασίες για το σχεδιασμό ενός ρούχου. Ο ίδιος πάντα θεωρούσε τον εαυτό του ράφτη παρά σχεδιαστή. Και αυτό γιατί ήξερε πώς να κόβει, να ράβει και να δημιουργεί τα ρούχα που ήθελε. Σπούδασε αρχιτεκτονική πριν μετακομίσει στο Μιλάνο, στα 26 του, και ασχοληθεί ενεργά πλέον με το σχέδιο μόδας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 τα πλεκτά του τράβηξαν την προσοχή και πολλοί οίκοι τον προσέλαβαν για να σχεδιάζει τις κολεξιόν τους. Ενθαρρυμένος από την ξαφνική αυτή επιτυχία, o Versace  αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική του πρώτη γυναικεία συλλογή στο Palazzo Della Permanente στο Μιλάνο. Αφού παρουσίασε και την ανδρική συλλογή που ακολούθησε λίγο μετά, άνοιξε την πρώτη μπουτίκ του στο νούμερο 78 της Via Della Spiga. «Ο άντρας που σχεδιάζω είναι εναντίον σε καθετί που τον κάνει να φαίνεται αυστηρό. Μια γραβάτα είναι για μένα ένα σύμβολο για καθετί βαρετό και παλιομοδίτικο», υποστηρίζει ο σχεδιαστής.  Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Gianni Versace κατάφερε να γίνει ο μεγάλος σχεδιαστής που γνωρίσαμε αποκτώντας διεθνή φήμη και επιτυχία.
Very Versace
 Η δική του ερμηνεία της μόδας ήταν πρωτότυπη, με έντονα χρώματα σχεδόν επιδεικτική. Πίστευε ότι η τέχνη και η μόδα πάνε μαζί, ενώ χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Time ως ο «νεότερος από τους τυράννους του Μιλάνου». «Μην ακολουθείτε τις τάσεις της μόδας. Μην αφήνετε τη μόδα να κυριαρχεί πάνω σας, αποφασίστε τι είστε και τι θέλετε να εκφράσετε με τον τρόπο που ντύνεστε και με τον τρόπο που ζείτε», είχε κάποτε πει. Τα ρούχα του ήταν σε έντονα χρώματα, στενά σαν δεύτερο δέρμα, τα ντεκολτέ αβυσσαλέα, ενώ τα σκισίματα στα φορέματα και τις φούστες αποκαλυπτικά σχεδόν προκλητικά. Υπήρξε από τους πρώτους που επανέφερε τις φούστες και τα μίνι, μετά τις ασφυκτικά στενές ολόσωμες φόρμες της δεκαετίας του ’60. Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το καλσόν στη θέση παντελονιών κεντημένα με χάντρες και εμπνευσμένα από εσώρουχα.
 Τη δεκαετία του 1980 παρουσίασε μια εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά από φορέματα κατασκευασμένα από ένα ειδικό μεταλλικό ύφασμα εμπνευσμένο από τον ίδιο, το “Oroton”. Το ύφασμα ξεχώριζε για την ελαστικότητά του και την ικανότητά του να ακολουθεί τις καμπύλες του σώματος. Ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που επέλεξε φωτογράφους διεθνούς φήμης και τα διασημότερα μοντέλα για τις διαφημιστικές καμπάνιες. Ανάμεσα στους πελάτες του ήταν ο Michael Jackson, o Eric Clapton, o Elton John, η Madonna, η Courtney Love, o George Michael , αλλά και η πριγκίπισσα Diana της Ουαλίας και η Καρολίνα του Μονακό. Το γνωστό φόρεμα με τις χρυσές παραμάνες ήταν αρκετό για να τραβήξει τα βλέμματα όλων στην Elizabeth Harley που το είχε επιλέξει για μια εμφάνισή της. Το φόρεμα είναι ακόμη γνωστό ως «Εκείνο το φόρεμα». Ο Gianni σχεδίαζε επίσης κοστούμια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ ήταν στενός φίλος των Madonna, Elton John, Cher, Sting. Ο Versace συνεργάστηκε στενά με το χορογράφο Maurice Bejart σχεδιάζοντας κοστούμια για την όπερα, το μπαλέτο και το θέατρο. Ο μεγάλος μόδιστρος είχε επηρεαστεί από τον Andy Warhol, από την αρχαία ελληνική και τη ρωμαϊκή τέχνη.  Σήμα κατατεθέν του οίκου, η Μέδουσα, η οποία κόσμησε τις κολεξιόν του, τα αρώματα, τα αξεσουάρ, έπιπλα και είδη σπιτιού. Ο ίδιος σχεδίαζε για τη σέξι, επιθετική και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα. Τα αντρικά ρούχα που σχεδίαζε τα δοκίμαζε ο ίδιος, ενώ τα γυναικεία τα δοκίμαζε στην αδελφή του, Donatella.  Δεν ήταν ένας απλός σχεδιαστής, ήταν ένας καλλιτέχνης της μόδας. Αγαπούσε τις τέχνες και έφερε την τέχνη στα ρούχα του. Μιλώντας για την επιτυχία του ομολογεί ότι «Αυτό συνέβη επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να μοιάζουν σαν να ανήκουν στο ίδιο κλαμπ. Όλη αυτή η Ralph Lauren φιλοσοφία. Τα δικά μου ρούχα είναι πολύ ανέμελα».
Lusso! Lusso! Lusso!
Κάθε μπουκάλι κολόνιας Versace αποπνέει πολυτέλεια. Η Donatella συνεχίζει να πιέζει μέχρι σήμερα με τη φιλοσοφία της τον αδελφό της, ώστε να δημιουργεί τα καλύτερα είδη πολυτελείας. “Lusso! Lusso! Lusso!” , φωνάζει στα ιταλικά που σημαίνει πολυτέλεια. Τα αρώματα Versace αποτελούν απόλαυση για τις αισθήσεις. Τα συστατικά τους συνδυάζονται τέλεια για να δημιουργήσουν ένα εκλεπτυσμένο άρωμα φυλαγμένο σε πολυτελή μπουκαλάκια. Το πρώτο άρωμα “Gianni Versace for Women” παρουσιάστηκε το 1981, ενώ ακολούθησαν περίπου 44 ακόμη αρώματα.
Ξαφνικό τέλος
 Έχοντας δηλώσει ομοφυλόφιλος, ο Versace γνώρισε το σύντροφό του και μοντέλο Antonio DAmico to 1982. O σχεδιαστής και ο σύντροφός του πρωταγωνιστούσαν στα πάρτι σε όλο τον κόσμο και η σχέση τους διήρκεσε 15 χρόνια μέχρι τη δολοφονία του Versace. Ο Αntonio εργαζόταν ως σχεδιαστής στον δημοφιλή οίκο και ο Gianni θα του άφηνε 50 εκατομμύρια λίρες και το δικαίωμα να ζει σε όποιο σπίτι  Versace στην Ιταλία και την Αμερική επιθυμούσε. Η οικογένειά του όμως παρενέβη και έτσι έλαβε μόνο ένα μικρό μέρος της περιουσίας του, ενώ διατηρεί τον δικό του οίκο μόδας. Ο Gianni Versace πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 1997 στην ηλικία των 50, στα σκαλιά της έπαυλής του στο Μαϊάμι, καθώς επέστρεφε από την πρωινή του βόλτα. Ο Andrew Cunanan που τον δολοφόνησε χρησιμοποίησε το ίδιο όπλο λίγες μέρες αργότερα για να αυτοκτονήσει. «Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε την αλήθεια», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαιάμι». Η Donatella Versace έγινε επικεφαλής σχεδιάστρια του οίκου, ενώ ο αδελφός του, Santo , έγινε ανώτατο στέλεχος του οίκου. Τελικά, ο Versace άφησε το 50% της αυτοκρατορίας Versace στην ανιψιά του Allegra, η οποία μόλις έκλεισε τα 18, το 2004, κληρονόμησε μερίδιο αξίας μισού δισεκατομμυρίου.
Το σκάνδαλο
Περίπου μισό χρόνο πριν, ένα βιβλίο ήρθε να αμφισβητήσει τη δολοφονία του διάσημου σχεδιαστή υποστηρίζοντας πως ο Versace δεν πέθανε ποτέ, αλλά αντιθέτως σχεδίασε ο ίδιος τη δολοφονία του. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του βιβλίου, αλλά και τις φήμες που ακολούθησαν, ο σχεδιαστής σκηνοθέτησε το θάνατό του, αφού ήταν μπλεγμένος με τη μαφία και είχε τεράστια χρέη. Έτσι, σκέφτηκε να σχεδιάσει το θάνατό του ώστε να πάρουν οι συγγενείς του τα λεφτά από την ασφάλεια ζωής που είχε κάνει. Το βιβλίο υποστηρίζει ότι εξαφάνισαν τις στάχτες του για να μην μπορεί να γίνει ταυτοποίηση DNA.  Ακόμη, υποστηρίζεται ότι όταν υποτίθεται ότι δολοφονήθηκε, ο ίδιος βρισκόταν στη Ζυρίχη. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν έχει μάθει τι πραγματικά έγινε. Οι φήμες θα παραμείνουν φήμες μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.
Βίκυ Κουλουρή 








(δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του adore)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου